Training: Van vragen word je wijs

Training: Van vragen word je wijs.

Kan een studiegroep rond de Bijbel effectief, opbouwend en toch leuk zijn. Het antwoord is volmondig ja! Welke aanpak en manier van leiden (of faciliteren?) kan dat ondersteunen?

De basis van deze studiemethode met een groep bestaat uit een aantal delen:
• Kiezen van een tekstgedeelte uit de Bijbel als onderwerp van de studie.
• De leider of een groepslid schetst de context en achtergrond van het gedeelte.
• Iedereen leest het gedeelte en formuleert zijn eigen vragen.
• Na een inventarisatierondje proberen we elkaar te helpen bij het vinden van antwoorden.

Waarom deze training?
De methode lijkt simpel maar vereist een aantal vaardigheden van de leider. Wat zijn goede vragen? Hoe help je de groep binnen het tekstgedeelte te blijven? En misschien wel de aller moeilijkste: hoe help je de groep de ander de ruimte te geven om zelf te ontdekken wat de Bijbelse tekst zegt. Om meer te luisteren dan te overtuigen. En om andere inzichten te respecteren.

Voor wie?
Deze training is in de eerste plaats voor (mogelijke) leiders van kleine groepen die samen Gods woord bestuderen en doen. Het sleutelwoord is “samen”. Het is vaak puur plezier om te zien hoe een ander iets van Gods grootheid ontdekt en enthousiast wordt over zijn instructies voor ons leven.

De training zelf
De training bestaat uit twee middagen. Eerst krijg je wat achtergrond en voorbeelden van hoe een studie eruit kan zien. We doen een aantal oefeningen. Uit een voorbeeld gedeelte uit de Bijbel haal je een aantal vragen en daarna bespreken we de vragen: zijn ze open of gesloten? Hoe helpen ze een ander dingen scherper te zien? En dan met die vragen en een of meerdere cursisten als leider een korte studie van de tekst.

De tweede middag is voor feedback op wat we geleerd hebben (of misten) en wellicht al ervaring van een toepassing in de eigen groep. Daarna een uitleg over bidden als ‘tefilah’ en de koppeling met de Bijbelse tekst. En opnieuw een tekstgedeelte waar we vragen bij proberen te formuleren en het samen daarna bestuderen. Op deze middag zullen we ook ingaan op het gebruik van andere bronnen dan de Bijbel zelf.

En dan doen in je eigen groep
Het mooiste is als je met twee personen de training hebt gedaan. In de eigen groep kan dan de een de studie leiden en de ander observeren. Tirtza en Hugo zijn beschikbaar om die eigen studie(s) bij te wonen en daar feedback op te geven.

Info
Wanneer: zaterdag 19 januari en 2 februari 2018
Tijd: 10:30 – 16:00 uur
Lunch: graag eigen lunch meenemen, koffie/thee verzorgen wij
Waar: bij Hugo en Tirtza Buitenhuis, Apollostraat 34, 1431 WS Aalsmeer
Bijdrage: € 20,- per deelnemer
Aantal deelnemers: minimum is 6 en het maximum is 12.Aanmelden

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor dit evenement.

Menu