Studiedag 20 mei

Wij zijn dankbaar dat Ariël en D’vorah na zo’n drie jaar lesgeven via Zoom weer terug zijn in Ede. Deze keer kan het studie-evenement persoonlijk en via Zoom worden bijgewoond.

Ochtendsessie – Beleef de sjabbat in pure eenvoud
Het is een uitdaging om de sjabbat in te passen in onze Nederlandse manier van leven. Hoe vier je sjabbat in een samenleving die op zaterdag winkelt, repareert, schoonmaakt en sport? Hoe kunnen we deze dag ervaren als een bijzondere – apart gezette – dag om naar uit te kijken? Hoe vieren we sjabbat als koppels, als gezinnen en als individuen? En hoe doe je dat op zo’n manier dat het eenvoudig en niet te ingewikkeld is voor de personen die mee willen doen aan het vieren van de sjabbat? Hoe sjabbat zo te begrijpen dat de lessen van sjabbat ons ook de rest van de week helpen?

We beginnen met enkele vragen aan onszelf en delen enkele van de persoonlijke antwoorden (voor degenen die dat willen). Ariel zal een kort overzicht geven van de Bijbelse instructies over sjabbat. Daarna zal D’vorah verder ingaan op de gegeven antwoorden op bovenstaande vragen. Ze zal ook haar ervaringen delen met koppels en gezinnen over de hele wereld. Het resultaat van de Ochtendsessie zijn allerlei mogelijkheden om te ervaren tijdens het vieren van sjabbat. En misschien suggesties die nuttig zijn voor anderen om de sjabbat een vreugdevol en zinvol onderdeel van hun leven te maken.

Middagsessie – Verlossing, toen en nu
We zullen de betekenis van verlossing onderzoeken. Zowel uit de Bijbeltekst als uit andere bronnen zoals bijvoorbeeld het Amidah-gebed. Wat zijn de verschillen tussen gelovigen die in Israël woonden voordat Yeshua kwam en gelovigen in het hernieuwde verbond? Hoe werd verlossing in de loop der eeuwen begrepen en hoe heeft dat ons denken mogelijk beïnvloed? Hoe kunnen we anderen helpen de Bijbelse betekenis van verlossing te begrijpen?

Datum: Zaterdag 20 mei 2023
Tijd: 09:30 tot 16:00 uur
Waar: Begonialaan 42, Ede (buurtgebouw de Stek)

Dagindeling:

09.30 uurKoffie en thee
10.00 uurOnderwijs: Beleef de shabbat in pure eenvoud
12.00 uur‘Pot luck’ lunch (iedereen brengt iets mee; delen mag)
13.30 uurOnderwijs: Verlossing, toen en nu
15.00 uurThee
15.15 uurDiscussie, vragen en antwoorden
15.45 uurDankzegging en gebed
16.00 uurEinde programma